Banner-small

Zoek een vestiging

Communicatietrends

Blog
Algemeen

Krijgt Apple Pay een voet aan de grond in Nederland?

Apple Pay komt definitief naar Nederland, maakte ING begin mei bekend. Een maand later, op 11 juni, kwam de bank als eerste met de voor Nederland nieuwe betaaldienst, die al in veel andere Europese landen wordt gebruikt. Rabo en ABN Amro twijfelen nog. Hieronder lees je de voordelen en de nadelen op een rijtje.

Krijgt Apple Pay een voet aan de grond in Nederland?

Apple Pay komt definitief naar Nederland, maakte ING begin mei bekend. Een maand later, op 11 juni, kwam de bank als eerste met de voor Nederland nieuwe betaaldienst, die al in veel andere Europese landen wordt gebruikt. Rabo en ABN Amro twijfelen nog. Hieronder lees je de voordelen en de nadelen op een rijtje.

Vandaag geopend:

-

      Eindelijk doet Apple Pay dan ook Nederland aan. ING introduceerde deze maand de betaaldienst als eerste bank in Nederland. De bank kondigde het begin mei zo aan op zijn website. ‘Nog even en dan kun je betalen met je Apple Device, zoals je iPhone, iPad of Apple Watch’, schrijft ING. ‘Fijn toch, die heb je altijd bij je! Dus nooit meer zoeken naar je portemonnee.’ Klanten van ING krijgen automatisch een bericht in hun Mobiel Bankieren App als Apple pay voor hen beschikbaar is. Als ondernemer moet je daar dus op zijn voorbereid. Andere banken zoals Rabo en ABN Amro zijn ook in gesprek met Apple over Apple Pay, maar hebben nog geen concrete plannen bekend gemaakt.

      iDEAL sterke positie

      Met Apple Pay kunnen consumenten en dus ook jouw klanten met hun iPhone of Apple Watch mobiel betalen in winkels – ‘snel, gemakkelijk en veilig’, belooft ING. Ze hoeven dan alleen hun telefoon bij zich te hebben, en wie heeft die niet altijd bij zich? In heel veel Europese landen, waaronder België, is de dienst al langer beschikbaar, Nederland is een van de laatste landen waar het systeem voet aan de grond krijgt. Dat komt vooral door de sterke positie van de pinpas én het algemeen aanvaarde en feilloos werkende dus veel gebruikte iDEAL. In de VS is die contactloze pinpas helemaal niet zo gebruikelijk vandaar dat er daar sneller alternatieve betaalsystemen zoals Apple Pay worden omarmd. De betaaldiensten van Apple’s concurrenten zoals Google Pay en Samsung Pay zijn ook nog niet in Nederland beschikbaar.

      Rabo Wallet

      Rabobank lanceerde eind 2019 wel al de Rabo Wallet-app, voor Android en ook voor de iPhone (iOS). Contactloos betalen met de iPhone is daarmee nog niet mogelijk omdat de NFC-chip in de toestellen van Apple op dit moment niet werkt met de Rabo Wallet. Maar de overige functies van de Wallet zoals je banksaldo, betaalverzoeken doen, recente transacties controleren en klantenkaarten erin bewaren zijn wel al beschikbaar voor Apple-gebruikers.

      Is de nieuwe Apple-betaaldienst een goed alternatief voor de bekende pinpas?

      De voordelen van Apple Pay

      1. Betalen is heel simpel.
      Betalen met je smartphone werkt precies zoals contactloos betalen met je pinpas. Je houdt hem boven de betaalterminal of legt hem erop en klaar is kees.

      2. Op hun mobiel doen klanten je alles.
      Mensen doen alles met hun telefoon. Appen, mailen, snapchatten, tv-kijken, Netflixen, je stappen stellen en je gezondheid bijhouden, ruimtes opmeten, navigeren in je auto en op straat, bankieren, foto’s maken, daten, echt alles. Dus ook betalen. Je smartphone is je leven. Nog even en de sleutel van je huis is er ook ingebouwd.

      3. Je mobiel heb je altijd bij je.
      Geen mens die zijn of haar mobiel vergeet.

      De nadelen van Apple Pay

      1. Je pinpas hoef je niet eerst te ontgrendelen.
      Je moet je iPhone eerst ontgrendelen met je pincode, vingerafdruk of – in de nieuwere modellen – met gezichtsherkenning.

      2. De pinpas is ingeburgerd en erg goedkoop.
      Zowel voor consumenten als voor retailers is pinnen – ook voor heel kleine bedragen – goedkoop.

      3. Wie gaat die hogere transactiekosten van betalen?
      Een Apple Pay-transactie is duurder dan een pinpasbetaling, dat staat wel vast. Maar wie gaat dat betalen? ING? En berekent ING die extra kosten door aan zijn klanten, aan ondernemers en winkeliers of direct aan zijn eigen klanten? Het succes van Apple Pay zal dus vooral afhangen van de hoogte van de transactiekosten die Apple in rekening gaat brengen.

      4. Een creditcard maakt de drempel extra hoog.
      Als klanten een creditcard nodig hebben om Apple Pay te kunnen gebruiken wordt het systeem nog duurder, zowel voor winkeliers en café-eigenaren als voor particuliere klanten. Op creditcardbetalingen zit nu eenmaal een hogere commissie dan op een pinbetaling.

      Waarschijnlijk wordt Apple Pay niet aan een creditcard gekoppeld maar aan de betaalfunctie die Apple al standaard op zijn iPhone zet, de Wallet, waarop iPhone-gebruikers nu al boardingpasssen, bioscoopkaartjes en kortingsbonnen kunnen downloaden.