Banner-small

Zoek een vestiging

Communicatietrends

Blog
Crossmedia

Influencers steeds belangrijker om jongeren te bereiken

Meer en meer bedrijven schakelen influencers in om hun nieuwe nagellak, smartphone, lippenstift, vakantiebestemming, laarzen, tv-programma, snelkookpan, biodrankje of videocontent te promoten. En influencer-marketing werkt ook in B2B-marketingcommunicatie. Hieronder het groeiende belang van influencer-marketing in 7 punten.

Influencers steeds belangrijker om jongeren te bereiken

Meer en meer bedrijven schakelen influencers in om hun nieuwe nagellak, smartphone, lippenstift, vakantiebestemming, laarzen, tv-programma, snelkookpan, biodrankje of videocontent te promoten. En influencer-marketing werkt ook in B2B-marketingcommunicatie. Hieronder het groeiende belang van influencer-marketing in 7 punten.

Vandaag geopend:

-

      1. Betrouwbaarheid van influencers.

      Influencer-marketing wint aan belang. Influencers – personen (of groepen) met veel volgers en dus sociale invloed – worden als betrouwbaar beschouwd. Daardoor weten ze het aankoopgedrag en de meningen van consumenten te beïnvloeden via social media. Met één enkele tweet, Facebookpost, Instagram-foto of één enkel YouTube-filmpje kan het aantal directe aankopen ineens omhoog schieten, en elke marketeer is natuurlijk dol op directe verkopen. En als de sneeuwbal eenmaal rolt, leidt dat tot weer extra aankopen en mond-tot-mondreclame.

      Vraag je dochter, nichtje of buurmeisje in de tienerleeftijd maar eens of ze weten wie Mascha van Beautygloss.nl (BG) is. Naast haar website heeft ze op haar hoofdkanaal op YouTube, ook met de naam Beautygloss, ruim 530.000 abonnees en op haar aparte vlogkanaal Vloggloss nog eens 238.000.

      Of Monica Geuze: deze ex-vlogger (ook over make-up en beauty) heeft op haar YouTube-kanaal meer dan 545.000 abonnees en is eind 2022 gestopt hiermee. Mascha en Monica hebben als online influencer evenveel invloed op de meningsvorm van meisjes van 12 tot 21 als bijvoorbeeld Matthijs van Nieuwkerk en Arjen Lubach op die van twintigers en dertigers.

      Een jongere doelgroep (van 8 tot 13 jaar) wordt in Nederland bereikt door Rutger Vink met het kanaal Furtjuh, waarop hij – soms samen met zijn vriendin Denise – vlogt over een scala aan onderwerpen, van een jaarlijkse parodie op het Eurovisie Songfestival tot het bakken van een taart in zijn 24Kitchen-parodie 20FurKitchen – aanrader is hun WhatsAppeltaart. Hij heeft een achterban van liefst 885.000 abonnees.

      2. Een kleine achterban kan effectiever (én goedkoper) zijn.

      Influencers (in het Nederlands beïnvloeders) zijn soms grote beroemdheden – Kim Kardashian is misschien wel de aller beroemdste – en vaak ook in kleinere of grotere kring bekende vloggers. Soms is het beter om influencers in te schakelen met een kleine achterban met dan wel heel gespecialiseerde of geïnteresseerde volgers. Dit worden ook wel de micro-Influencers genoemd.

      Voor veel kleinere bedrijven en zeker op de B2B-markt is deze aanpak aan te raden. Het sluit beter aan bij je doelgroep als je in een niche zit. En daarnaast zijn beroemde influencers, ook wel thought leaders of opinion leaders genoemd, wel erg duur om in te schakelen.

      3. Goede aanvulling op bestaande marketingcommunicatievormen…

      In ieder geval wordt hun invloed steeds groter nu mensen massaal adblockers gebruiken en branded content ook niet altijd de gouden graal blijkt te zijn.

      Marketingcommunicatievormen zoals content marketing, e-mailmarketing en display bannering blijven voorlopig nog wel effectief en efficiënt. Maar naast deze paid media (ingekochte advertentieruimte) en owned media (de eigen communicatiekanalen en -middelen van een merk) is earned media (de ‘gratis’ gesprekken, discussies en berichten over merken) een welkome aanvulling.

      4. …zeker nu jongeren merkboodschappen soms bewust negeren.

      Noodzakelijk zelfs, zeggen sommige deskundigen. Zij stellen dat influencers – de aanjagers van die gesprekken en berichten – de sleutel zijn tot de meningsvorming over merken en producten in een tijd waarin vooral jongeren zich steeds vaker en meer lijken af te keren van social media als Facebook en Instagram.

      5. Influencer-marketing is goed meetbaar.

      Instagram, Twitter, YouTube, Facebook, LinkedIn, ze hebben één ding gemeen: ze leveren een schat aan gegevens en exacte data op die dankzij allerlei tools snel en makkelijk te analyseren zijn. Elke retweet, share, like, websitebezoek, bereik, conversie is in kaart te brengen. Zo kun je je campagne bijna realtime meten en bijstellen. En weet je ook wat het rendement is. Dat laatste is zeker in een permanent onzekere markt als de influencer-marketingwereld essentieel.

      6. Er komen steeds meer platforms voor influencer-marketing.

      Als je niet zelf een influencer kent of zelf wil benaderen kun je terecht bij een van de vele platformen die een intermediairrol spelen tussen de blogger/vlogger/tweeter/netwerker kortom influencer en jou als bedrijf. Zoals HelloSparkle (dochterbedrijf van Adfactor), TIM (The Influencers Movement), ContentToday en Bloggers Network, een soort marktplaats voor bloggers en vloggers.

      7. Steeds meer marketeers trekken meer geld uit voor influencer-marketing.

      Niet voor niets is 60 procent van de marketeers van plan om meer budget uit te trekken voor influencermarketing en ziet 22 procent van hen influencermarketing als het snelst groeiende online middel van klantenwerving, nog voor SEO, e-mailmarketing en affiliatemarketing (onderzoek van Amerikaanse influencer-marketingplatform Tomoson).

      Wil jouw bedrijf ook de nieuwe generatie kunnen bereiken?

      We denken graag met je mee