Banner-small

Zoek een vestiging

Communicatietrends

Blog
Sites & Apps

Een effectieve bedrijfsvideo voor elk budget, in 10 tips

Video wordt steeds belangrijker als marketingmedium. Een aantrekkelijke video op je website zorgt voor likes, shares, interactie, conversie en dus een hogere naambekendheid en omzet. Wie terugschrikt voor de hoge kosten van een bedrijfsvideo kunnen we geruststellen. Het kan goed, effectief en toch goedkoop. Hieronder lees je in 10 tips hoe dat in zijn werk gaat.

Een effectieve bedrijfsvideo voor elk budget, in 10 tips

Video wordt steeds belangrijker als marketingmedium. Een aantrekkelijke video op je website zorgt voor likes, shares, interactie, conversie en dus een hogere naambekendheid en omzet. Wie terugschrikt voor de hoge kosten van een bedrijfsvideo kunnen we geruststellen. Het kan goed, effectief en toch goedkoop. Hieronder lees je in 10 tips hoe dat in zijn werk gaat.

Vandaag geopend:

-

      Video is in. Meer dan ooit. Facebook bestaat over vijf jaar alleen nog maar uit filmpjes, voorspelde de baas van Facebook Europa laatst op een bijeenkomst. Want video is de beste manier om een verhaal te vertellen in een wereld met steeds meer informatie. Facebook maakt er geen geheim van dat het filmmateriaal meer promoot dan tekstboodschappen.

      Slim, zo’n eigen video

      Ook voor jouw bedrijf kan een video bijdragen aan je bedrijfsdoelstellingen. Visuele content krijgt 94 procent meer views dan content zonder relevant beeldmateriaal, blijkt uit onderzoek van communicatiebureau Lewis. Visuele content kent een hoge mate van interactie (67%) en is dankzij de emotionele aantrekkingskracht erg gewild op social media.

      Redenen te over om snel werk te maken van jouw eigen relevante videomateriaal.

      1. Bekijk eerst wat anderen ervan maken.

      Je hoeft echt niet zelf het wiel uit te vinden. Bekijk gewoon veel voorbeelden. Van je concurrenten, van grote bedrijven en van kleine bedrijfjes. Zo kom je op ideeën en je ziet hoe het moet en ook hoe het niet moet.

      2. Bedenk wat je wilt bereiken.

      Een mooi filmpje is geen doel op zich, je wilt iets bereiken met je film. Allereerst dat je klanten of potentiële klanten warm worden van jouw bedrijf, product, dienst, service, prijs, levertijd of een ander eruit springend kenmerk of eigenschap van jouw organisatie. Bedenk dus van tevoren welke boodschap je wilt overbrengen.

      Wil je een nieuw product of dienst introduceren? Wil je laten zien hoe veelzijdig je bedrijf is? Is je film vooral wervend bedoeld of informatief? Of wil je juist één van je bijzondere kenmerken uitlichten? Wil je je klantenservice en medewerkers in het zonnetje zetten? Ben je op zoek naar nieuwe medewerkers en wil je laten zien hoe leuk het is om bij jouw bedrijf te werken – en welke leuke mensen er al werken? Wil je je naambekendheid vergroten met een misschien wat gewaagdere film of humoristische boodschap?

      Bedenk ook waar je hem wilt laten zien: op je website en misschien ook op een beurs? In je bedrijf?

      En vraag jezelf af hoe lang je hem wilt kunnen gebruiken. Een maand, jaar of moet de film juist super actueel zijn en dus kortlopend?

      Ook: wil je een serie films of een op zichzelf staande productie?

      En vraag je ook af wie je doelgroep precies is.

      3. Overleg met je medewerkers.

      Vraag je collega’s, medewerkers, verkopers, accountmanagers, productiemensen, ontwikkelaars om mee te denken over de opzet van de film. Hoe meer mensen, hoe meer goede ideeën. Zo betrek je ze ook bij de totstandkoming van de film en zullen ze ook eerder zelf in beeld willen.

      4. Het script is belangrijker dan je denkt.

      Maak vooraf een goed script. Zo voorkom je dat je film te lang, te saai of nietszeggend wordt. Een goede vuistregel is: bepaal welk verhaal je wilt vertellen. Bedenk daarna de scènes die dat verhaal vertellen. Beschrijf elke scène zo gedetailleerd mogelijk. Wat film je, wie film je, zegt hij of zij iets? Schrijf dan van te voren de tekst uit. Je kunt ook ervoor kiezen om alleen mensen/medewerkers te laten zien terwijl je uitsluitend achtergrondmuziek hoort en eventueel een voice-over toelichting geeft.

      Bepaal ook hoe lang elke scène duurt.

      En o ja, denk goed na over een duidelijk begin en een duidelijk einde. Een afgerond verhaal maakt dat mensen je film hoger waarderen.

      5. Houd de film kort.

      Een bedrijfsfilm moet kort en krachtig zijn. Liever 1 minuut dan 3 minuten en al helemaal niet langer dan 3 minuten. Bij een duur van 3 minuten of langer gaan veel mensen niet snel op de play-knop drukken en hoe langer de film, hoe eerder kijkers afhaken.

      En trouwens: als jij de essentie van je bedrijf, nieuwe product of bijzondere dienst niet binnen een minuut kunt duidelijk maken, waarom zou dan iemand überhaupt met jou zaken willen doen?

      Zeker als de film bedoeld is voor je website moet je echt de 1-minuut-grens niet overschrijden omdat sitebezoekers nu eenmaal snel zapgedrag vertonen (ga maar bij jezelf na).

      Je hoeft ook niet alles te vertellen in je film. Mensen nieuwsgierig maken naar wat jouw bedrijf hen te bieden heeft, dat is je eerste doelstelling. De rest komt later.

      6. Zorg voor goede muziek.

      Als je muziek onder je film zet, zorg dan voor goede muziek. Het lijkt een dooddoener maar al te vaak is de muziek te saai of te traag of zelfs misplaatst. Misschien is muziek wel even belangrijk als beeld. Een klassiek voorbeeld inmiddels is de bedrijfsfilm van de Persgroep (uitgever van onder meer de Volkskrant, Trouw, Het Parool, AD) die werd voorzien van een wel erg ouderwetse en trage soundtrack, met een Nederlandse vertaling van het beroemde liedje I Can See Clearly Now van Johhny Nash. Muziekproductiebedrijf Allmusic.nl wist daarop voor veel rumoer in de vakpers te zorgen door de bedrijfsfilm te voorzien van een heel ander en veel sneller muziekje (verder bleef de film ongewijzigd). Zie het resultaat hier: https://youtu.be/_r4aGTyv5BA. En zie ook de toelichting van Allmusic.nl op: http://www.allmusic.nl/column_27.asp

      7. Wijs iemand aan die het voor elkaar krijgt.

      Iedereen is voortdurend druk met alles en een bedrijfsfilm maken is geen dagelijkse kost. Dat betekent dat je als baas iemand moet aanwijzen die verantwoordelijk is voor het maken van de bedrijfsvideo (als jij het niet zelf bent). Anders heb je over een half jaar nog geen bedrijfsvideo op je website.

      8. Doe je het zelf of besteed je het uit?

      Er zijn videoproductiebedrijven te over, ze werken voor grote én kleinere budgetten, je bent gegarandeerd van goede kwaliteit video en audio en uitbesteden betekent dat de film ook eerder werkelijkheid wordt.

      Toch kun je ook zelf aan de slag gaan, ook zonder professionele camera. Een goede/nieuwe smartphone schiet heel behoorlijke video. Koop wel een goede externe microfoon of dasspeldmicrofoon voor het geluid en ook heel handig is een eenvoudige tripod als statief. En als je niet zelf wilt filmen: iedereen heeft in zijn/haar omgeving wel een handige en ervaren neef, nicht of buurjongen/buurmeisje die behoorlijke filmpjes kan maken. Deze aanpak leidt uiteraard niet tot een gelikte bedrijfsvideo maar kan wel leuke en veel bekeken én gedeelde filmpjes opleveren.

      9. Geef de film een goede plek op je website.

      Als de film af is, wil je dat ie bekeken wordt. Zorg dus voor een goede plek, centraal of bovenaan de homepage van je website.

      In de meeste gevallen kun je zelf het thumbnail-beeld kiezen, oftewel het stilstaande beeld dat je als eerste ziet. Een aantrekkelijke thumbnail is ook belangrijk voor de eerste indruk in je e-mailnieuwsbrief, op Facebook, Twitter, LinkedIn en andere social media die je (uiteraard) gebruikt om je video te verspreiden. Zorg ook dat je film met een aantrekkelijke titel en omschrijving op YouTube te vinden is.

      10. Het kan duur en saai én het kan goedkoop en goed.

      Bedenk tot slot dat er ook met grote budgetten slechte en saaie bedrijfsfilms worden gemaakt, met veel te lange shots, vreselijke muziekjes eronder en een pijnlijk vlakke voice-over. Het kan al makkelijk veel beter, en ook met beperkte kosten.