Banner-small

Zoek een vestiging

Communicatietrends

Blog
Sites & Apps

14 Gouden Tips voor een video-visitekaartje

Je hebt visitekaartjes van papier, prima. Maar heb je al een bewegend visitekaartje? In video dus? Een kleine minuut bewegend beeld waarin jij je kort voorstelt aan je klanten en potentiële klanten? En als je videovrees hebt, dat is nergens voor nodig. Bedenk: mensen kijken graag naar andere mensen. En met een eenvoudige video maak je een enthousiaste en vertrouwenwekkende indruk als de professional met wie mensen graag zaken doen.

14 Gouden Tips voor een video-visitekaartje

Je hebt visitekaartjes van papier, prima. Maar heb je al een bewegend visitekaartje? In video dus? Een kleine minuut bewegend beeld waarin jij je kort voorstelt aan je klanten en potentiële klanten? En als je videovrees hebt, dat is nergens voor nodig. Bedenk: mensen kijken graag naar andere mensen. En met een eenvoudige video maak je een enthousiaste en vertrouwenwekkende indruk als de professional met wie mensen graag zaken doen.

Vandaag geopend:

-

      Stel dat je allerbeste en allerleukste potentiële klant jouw website weet te vinden (dat is al bijzonder). Maar stel nou: hij, of zij, is op jouw website. En stel dat hij of zij daar dan wordt afgeschrikt door een brij aan droge productgegevens, saaie of veel te gelikte stockfoto’s of een bloedeloos overzicht van weinig inspirerende beelden van kantoorpanden of een luchtfoto van een bedrijventerrein. Nou ja, we maken het expres onaantrekkelijk, maar bedenk: zo zijn veel websites. Gaapopwekkend saai of gewoon onoverzichtelijk en daardoor afschrikwekkend.

      Een beeld van jou

      En stel nou eens dat die beste nog steeds potentiële klant, echt klant bij jou wordt omdat hij of zij je kent, een beeld van jou heeft en denkt dat jij een aardig en vertrouwenwekkende persoon bent. Maar ja, dan moet hij of zij wél weten wie jij bent. Je moet jezelf dus laten zien. En daar is een heel eenvoudige manier voor: video. En nog een groot voordeel: hij kost bijna niets.

      Het gaat om een filmpje van hooguit een minuut waarin jij als ondernemer, verkoper of directeur jezelf laat zien, op je website. Daar heb je geen dure apparatuur of videocamera voor nodig, het kan gewoon met je smartphone. Hieronder volgen 12 tips plus 2 bonustips hoe je dat eenvoudig aanpakt en je eigen persoonlijke video maakt, waarin jij jezelf voorstelt.

      1. Vertel wie je bent, wat je doet en waarom.
        Zet je eerste videoportret heel simpel op. Laat zien wie je bent. Wie is de mens achter je bedrijf. Vertel over je producten en/of diensten, over je bedrijf, je medewerkers, je klanten. Bedenk: mensen kijken graag naar andere mensen. Het hoeft niet direct te gaan over de voordelen voor klanten of wat je klanten aan jou hebben. Jouw persoonlijke voorstelvideo is al klantgericht op zich.
      1. Iedereen kan het.
        Veel mensen zijn bang dat ze er niet goed uitzien voor de camera. Maar het gaat helemaal niet om je uiterlijk, dat is niet belangrijk. Het gaat om uitstraling. Als jij enthousiast bent, als je boodschap goed of zelfs sprankelend overkomt en je maakt een professionele en zakelijke indruk, dan let niemand op een pukkeltje, een scheefstaande tand of een pluk haar die ‘verkeerd’ zit.
      1. Betrouwbaar does it.
        Zolang je vertrouwen wekt, is elke aanpak en achtergrond geoorloofd. Misschien sta je bij de receptie, in je magazijn, in een vergaderkamer, zolang kijkers een goed beeld van jouw persoon krijgen is het goed. En als ondernemer ben je al per definitie gedreven, serieus en overtuigend. Want jij bent overtuigd van je dienst of product. Jij bent er voor anderen, je kunt een ander een dienst bewijzen, jij hebt iets in huis waar andere mensen iets aan hebben. Die energie komt over. Wees dus gewoon jezelf. En dus ook: geen valse bescheidenheid. Jij claimt gewoon dat je goed bent. Punt.
      1. Cameravrees?
        Zie de camera als een klant. Beschouw die smartphone- of camcorderlens niet als een zwart schermpje maar als een raam, een venster, waardoor je een klant of websitebezoeker ziet.
      1. Houd het kort.
        Mensen gaan niet snel kijken naar een video als ze zien dat die 3,5 minuut of zelfs 6 minuten duurt. Maar 50 seconden of in ieder geval minder dan een minuut is altijd aantrekkelijk.
      1. Aandacht verzekerd.
        Een video is een aandachtmagneet. Een goede foto overigens ook, maar bewegend beeld is een foto in het kwadraat. Een kort filmpje laat veel meer van jou en over jouw bedrijf zien dan een advertentie.
      1. Fijn om te verspreiden.
        Een video is ideale content om te verspreiden via social media. Hij staat op je website, of op je YouTube-kanaal, je kunt er eindeloos naar linken via social media, maar ook in je e-mailnieuwsbrief of andere DM-middelen. Herhaling in delen – en laten delen door derden – is uitstekend. De kracht van de boodschap zit hem vaak in de herhaling.
      1. Alles kan erin.
        Je kunt jezelf voorstellen, maar je kunt ook iets vertellen over een nieuw product of een dienst die je net hebt geïntroduceerd of binnenkort gaat lanceren. Je kunt ook een mooie anekdote vertellen over een medewerker of over een klant (eerst toestemming vragen als je hem/haar bij naam noemt, uiteraard). Of een bericht over je business – en die van je klanten dus – dat je in de krant zag. Als het de kijker aanspreekt, groeit zijn/haar interesse in jou en jouw bedrijf.
      1. Het kost haast niks.
        Een smartphone heb je waarschijnlijk al. De enige investering is een apart microfoontje dat je op je revers of blouse kunt vastzetten. Dat scheelt namelijk echt veel in geluidskwaliteit. Met zelfs een eenvoudige dasspeldmicrofoon van plusminus 50 euro vermijd je storende en holle geluiden en bijgeluiden. En die microfoon kan rechtstreeks in de koptelefoon-ingang van je smartphone. Verder koop je eventueel een klein statief van 15 of 20 euro. Voor het monteren heb je weinig anders dan een appje nodig, zoals iMovie (niet meer dan 5 euro in de App Store) of eenvoudiger programma’s als de apps Lumify, Splice of Pinnacle.
      1. Kijk hoe anderen het doen.
        Je hebt vast al vaker video’s van collega’s, concurrenten of heel andere ondernemingen gezien. Bekijk die goed. Beschouw ze als voorbeelden hoe het kan of niet kan, moet of niet moet.
      1. Een serie kan ook.
        Je kunt eenmalig een video maken, maar ook een serie. Misschien wil je wel meerdere mensen van je bedrijf voorstellen. Of een serie maken waarin klanten iets vertellen over jouw bedrijf, en waarom ze klant zijn. Potentiële klanten vinden het leuk om andere klanten te zien en zeker als die een persoonlijk verhaal vertellen, komen ze heel dichtbij. Dan denkt de kijker al gauw iets als: hé dat had ik kunnen zijn. En dát wil je: persoonlijke betrokkenheid.
      1. Werving van nieuw personeel.
        Je kunt een korte video natuurlijk voor veel meer doeleinden inzetten. Bijvoorbeeld ook voor de werving van nieuwe medewerkers. Dan wordt je video een korte en pakkende personeelsvacature. Waarmee het mes aan twee kanten snijdt: potentiële klanten en anderen krijgen zo ook een goede indruk van jouw bedrijf. Twitter maakte ook een video om nieuwe collega’s te werven. Hij is over the top en bedoeld als parodie maar brengt wél de boodschap over: kijk hier.
      1. Bonustip: vliegtuigstand.
        O ja, zet bij het filmen je telefoon op vliegtuigstand om te voorkomen dat binnenkomende berichten je opname verstoren. Bijkomend voordeel: je spaart je batterij.
      1. Bonustip: schakel een profi in.
        Kom je er niet uit? Je kunt natuurlijk ook nog altijd een professional inschakelen, die voor weinig geld een video op maat voor jou kan maken.