Alles wat je altijd wilde weten over digitale communicatie en het klimaat
-
Misschien ook interessant
Misschien ook interessant
Verrassende feiten over digitale communicatie
Verrassende feiten over digitale communicatie
Digitaal communiceren is tegenwoordig de normaalste zaak van de wereld. Je stuurt elkaar digitale berichtjes en communiceert dagelijks via mail met je klanten. En heb je informatie nodig? Dan vind je die binnen enkele seconden op internet. Zo gebruiken we veel minder papier dan vroeger. Fijn toch? Waarschijnlijk heb je onder een e-mail ook wel eens zien staan: “Verspil geen papier. Print deze e-mail niet uit”. Zo lijkt digitale communicatie een flinke vooruitgang voor het milieu. Maar klopt dat eigenlijk wel? Een aantal verrassende feiten.
Vijf verrassende feiten over digitale communicatie
Vijf verrassende feiten over digitale communicatie
- Digitale communicatie is niet duurzamer dan papieren communicatie. E-mails verzenden en ontvangen en het opslaan van gegevens kost bijvoorbeeld veel stroom. Daarnaast is energie nodig voor het maken en laten werken van elektrische apparaten. De productie is bovendien kostbaar en er worden veelal niet-hernieuwbare en ontginbare grondstoffen gebruikt. Hierdoor heeft digitalte communicatie een aanzienlijk effect op de broeikasgassen en biodiversiteit.
- De elektronische afvalberg is de snelst groeiende afvalstroom ter wereld. Het gewicht van alle afgedankte elektronische producten in de wereld bij elkaar bedraagt jaarlijks 20 tot 50 miljoen ton. Dit gewicht groeit jaarlijks ook nog eens met 3 tot 5%. Dat is driemaal sneller dan de totale groei van de afvalstroom.
- Van afgedankte elektrische apparaten is slechts 19% nuttig en herbruikbaar. Voor papier is dit percentage 70%.
- Elke e-mail die je stuurt, is goed voor 19 gram CO2-uitstoot. Daarnaast spaart digitale communicatie geen bomen.
- Facebook is van plan een nieuw kantoor te openen in Nederland. Het berekende energieverbruik van dit datacenter is 1380 gigawattuur. Dit staat gelijk aan het stroomverbruik van 460.000 (!) huishoudens.
Ben jij ook verrast door deze feiten? Gelukkig kun je als ondernemer genoeg communicatiekeuzes maken waardoor je wel bijdraagt aan een groenere toekomst. Weet je niet goed waar je moet beginnen? Multicopy helpt je er graag bij. Met waardevolle tips en tricks, wetenschappelijke kennis en advies op maat. Zo ondersteunen we jou bij het maken van duurzamere keuzes. En dus bij het verkleinen van jouw impact op het klimaat. Maak snel een afspraak voor een vrijblijvend gesprek.
Laat je inspireren
Laat je inspireren
Veelgestelde vragen
Veelgestelde vragen
Wat zijn alternatieven voor papier van bomen?
Papier kan gemaakt worden van alles wat vezels heeft. Denk aan planten, grassen, textielresten en zelfs groentes.
Waarom zie ik nu veel bamboe?
Bamboe is een van de snelst groeiende gewassen. Hierdoor is het erg geschikt als grondstof voor onder andere papier. Ook is het een goede vervanger van plastic.
Hoe kan ik mijn ecologische voetafdruk snel verkleinen?
Een makkelijke manier is om lokaal zaken te doen. Koop om de hoek en steun lokale ondernemers.