Leo Polak

De Refresh van Woonzorgcentrum Leo Polak

In woonzorgcentrum Leo Polak wonen 72 dementerende ouderen in 12 woongroepen. Deze woongroepen zijn via lange gangen met elkaar verbonden, maar hebben geen herkenbare punten, waardoor de bewoners snel gedesoriënteerd en in de war raken. Dat frustreert de bewoners en maakt ze zelfs bang. Ook glazen deuren en buitenmuren zorgen bij de bewoners voor onbegrip.

Woonzorgcentrum Leo Polak is als zorgaanbieder natuurlijk zeer begaan met haar bewoners. Die willen ze in het woonzorgcentrum een veilig en vertrouwd thuisgevoel geven. Het doet pijn om dementerende ouderen angstig en gedesoriënteerd door de steriele gangen te zien dwalen. Daar moet iets aan gedaan worden en daarom is aan Multicopy The Communication Company gevraagd om de 75 meter lange gangen te voorzien van mooie en uitnodigende signing die helpt om de bewoners zich veiliger te laten voelen en de woongroepen weer met elkaar te verbinden.

Refresh

De ouderen komen allemaal uit de regio Amsterdam. Het beeldmateriaal van de signing wordt dan ook voor een groot deel op die stad afgestemd voor de herkenbaarheid. De alledaagse taferelen geven ouderen met dementie houvast en herkenbare aanknopingspunten met het verleden. Maar het blijft niet bij signing. Er worden in de gangen ook zitjes, materialen en gebruiksvoorwerpen ingezet om de belevenis voor de bewoners optimaal te maken. Zo is er een tramhalte, een kaaswinkel, een stroopwafelwinkel en zelf een replica van Café Bolle Jan. Op deze wijze zijn de gangen omgetoverd tot complete belevingsstraten of, zoals professor Erik Scherder het tijdens de feestelijke opening noemde: echte 'stimulatiegangen'.

Ik wil graag een Refresh Gesprek