Banner-small_dekstopBanner-small_mobile

Zoek een vestiging

Alles wat je altijd wilde weten over papier en het klimaat

Duurzaamheid staat in sterk groeiende belangstelling en er wordt dan ook van alles over gezegd en geschreven. Maar hoe vind je je weg in dat oerwoud van informatie? Wat moet je nu geloven en welke mythes kun je beter direct weer vergeten? Multicopy zet een aantal keiharde feiten op een rij over de impact van papier op het klimaat. Hopelijk kun je zo nóg bewuster een keuze maken wanneer je duurzaamheid in je onderneming wilt implementeren.
Vandaag geopend:

-

   Misschien ook interessant

   Fabels en feiten over papier

   Er gaan veel fabels rond over papier. Zo zou de papierindustrie verantwoordelijk zijn voor het kappen van veel bossen en de uitstoot van grote hoeveelheden CO2. Ook zou je echt veel beter een e-mail kunnen versturen dan een brief. Maar klopt dat eigenlijk wel? Hieronder vind je feiten hoe dit nou écht zit.

   Zeven feiten over papier en de papierindustrie 

   • 84% van het in Nederland gebruikte papier en karton wordt ingezameld en hergebruikt.

   • 82% van het nieuwe papier en karton dat in Nederland wordt gemaakt, bestaat uit gerecycled oud papier en karton.

   • De grootste reden van tropische ontbossing is niet de papierindustrie, maar het omzetten van bos naar landbouwgrond. 90% van de ontbossing wordt namelijk veroorzaakt door niet-duurzame landbouw. Daarentegen plant de papierindustrie voor elke gekapte boom (meer) nieuwe bomen terug en omarmt zo de circulaire industrie. Hierdoor zijn de afgelopen 20 jaar de bosgebieden in heel Europa gegroeid. Sinds 1950 is het Europese bosoppervlak zelfs met 30% toegenomen.

   • De papierindustrie is koploper op het gebied van verduurzaming. De industrie beperkt het gebruik van energie aanzienlijk, heeft een lage CO2-voetafdruk én kan voorzien in haar eigen energiebehoefte. Hierdoor loopt de papierindustrie voorop in de circulaire economie, oftewel: de economie van de toekomst.

   • Sinds 1990 heeft de papierindustrie haar CO2-uitstoot met 40% verminderd. Die bedraagt nu slechts 1,1% van de totale mondiale uitstoot.

   • Het klopt dat de papierindustrie veel water gebruikt. Dit water wordt echter na gebruik en hergebruik gezuiverd en teruggebracht naar de natuur. Slechts 15% wordt verbruikt door onder andere verdamping. Door deze circulaire manier van watergebruik heeft de papierindustrie het waterverbruik verminderd met 56% en ‘leent’ zij het water als het ware van de natuur.

   • De papierindustrie levert een grote bijdrage aan de strijd tegen klimaatverandering. Bossen spelen een rol in het opnemen van CO2 en het uitstoten van zuurstof. Daarbij is het belangrijk dat bomen tot volwassen exemplaren uitgroeien, maar ook dat er regelmatig bomen worden weggehaald en nieuwe bomen worden gepland. De papierindustrie draagt bij aan dit proces door bijproducten van het bos te gebruiken, zoals uitdunningshout en kruinen. Ook plant zij voor elke gekapte boom een nieuwe terug.

   Wil jij als ondernemer ook bijdragen aan een betere wereld? Multicopy helpt je er graag bij. Met onder meer onze kennis van duurzame papiersoorten ondersteunen we jou bij het maken van duurzamere communicatiekeuzes. Maak snel een afspraak voor een vrijblijvend gesprek of een advies op maat.

   Laat je inspireren

   Case

   Efficiënt communicatiemanagement voor LSG-Rentray

   ontdek meer
   Crossmedia
   Waarom minder loze ruimte in je verzenddozen zo essentieel is
   ontdek meer

   Veelgestelde vragen

   Papier kan gemaakt worden van alles wat vezels heeft. Denk aan planten, grassen, textielresten en zelfs groentes. 

   Bamboe is een van de snelst groeiende gewassen. Hierdoor is het erg geschikt als grondstof voor onder andere papier. Ook is het een goede vervanger van plastic.

   Een makkelijke manier is om lokaal zaken te doen. Koop om de hoek en steun lokale ondernemers.