Banner-small_dekstopBanner-small_mobile

Zoek een vestiging

Verrassende weetjes over duurzaamheid

Hoeveel weet jij over duurzaamheid? De laatste jaren is de vraag naar duurzame producten ontzettend hard gestegen en ook het belang om duurzaam te handelen heeft een enorme vlucht genomen. Toch weet nog niet iedereen even veel over duurzaamheid. Om je kennis een klein beetje bij te spijkeren delen wij hieronder een aantal interessante, verrassende weetjes.
Vandaag geopend:

-

   Misschien ook interessant

   Wist je dit al over papier en verpakkingsmateriaal?

   • De eerste papierproducent was een wesp! Wespen bouwen hun nest van een soort karton. Door hun speeksel te mengen met de houtvezels van planten ontstaat er een soort ‘pulp’. Als deze pulp hard wordt, lijkt het op karton. Waarschijnlijk heeft de mens de techniek voor het maken van papier hiervan afgekeken.

   • In de papierindustrie wordt voornamelijk hout gebruikt dat niet (meer) bruikbaar is voor constructie- of verpakkingsdoeleinden. Denk hierbij aan boomkruinen, uitdunningshout, afval van houtzagerijen etc. Eigenlijk is papier maken dus afval verwerken!

   • Europees papier komt voornamelijk uit duurzaam beheerde bossen. Voor elke boom die wordt gekapt, plant de papierindustrie minimaal 1 boom terug.

   • Papier kan tot 7 keer gerecycled worden. Daarna zijn de vezels te kort om nog te gebruiken. Aangezien het moeilijk na te gaan is hoe vaak papier al is gerecycled, worden er bij de papierpulp van gerecycled papier ook altijd nieuwe vezels toegevoegd. Op deze manier heeft gerecycled papier altijd een goede kwaliteit en is het net zo stevig als 100% nieuw papier.

   • Lees je dagelijks meer dan 30 minuten een digitale krant? Dan is de footprint daarvan hoger dan die van een gedrukte papieren krant.

   • In februari 2022 ontwikkelde een Nederlander een duurzaam alternatief voor piepschuim, gemaakt uit de wortels van paddenstoelen. Het materiaal is volledig composteerbaar, is eindeloos beschikbaar, bevat geen giftige stoffen én is niet afhankelijk van olie. Daarmee is dit ‘piepschuim’ het meest ‘groene’ verpakkingsmateriaal dat momenteel verkrijgbaar is.

   Wist je dit al over plastic?

   • Plastic werd al in de tweede helft van 1800 uitgevonden, maar kwam pas echt in opkomst rond 1950. Na de wereldwijde economische crisis kregen mensen behoefte aan een makkelijker leven. Producenten van plastic sprongen hierop in door hun producten aan te prijzen als lichte en probleemloze artikelen.

   • Elke minuut worden er wereldwijd 1 miljoen plastic flessen gekocht.

   • Wereldwijd worden er per minuut 2 miljoen plastic tassen gebruikt, die gemiddeld een gebruiksduur hebben van slechts 12 minuten. Deze plastic tassen belanden vervolgens op de stortplaats, waar ze nog 500 jaar blijven liggen. Dit kan heel makkelijk opgelost worden door het gebruik van herbruikbare tassen.

   • Elke minuut worden er 167.000 Coca-Cola-flessen geproduceerd. Deze flessen belanden het vaakst in het milieu. Coca-Cola is daarmee de grootste plastic vervuiler wereldwijd. In Nederland staat Red Bull op de eerste plek. 

   Tot slot nog een paar keiharde (duurzaamheids)cijfers

   • Een papieren treinticket wordt binnen 2 weken afgebroken in de natuur, terwijl een sinaasappelschil hier 6 maanden over doet, een plastic fles zelfs 450 jaar en een glazen fles wel 4.000 jaar!

   • De uitstoot van een jaar lang dagelijks 20 e-mails versturen staat gelijk aan 1.000 kilometer

   • Surfen op internet vergt voor een doorsnee internetgebruiker jaarlijks ongeveer 365 kWh elektriciteit en 2900 liter water. Dat komt overeen met de CO2-uitstoot van een auto die 1.400 km rijdt.

   • Wereldwijd zijn 1,6 miljard mensen afhankelijk van het bos voor hun dagelijkse levensonderhoud.

   • Nederland staat in de top-10 van landen waar klanten verwachten dat bedrijven duurzaam handelen.

   Zelf ook je steentje bijdragen?

   Wil jij als ondernemer ook je steentje bijdragen aan een groenere wereld? Multicopy helpt je er graag bij. Met een uitgebreide keuze aan milieubewuste communicatiematerialen en duurzame oplossingen. En met nog veel meer tips en adviezen op maat. Neem snel contact met ons op, wij staan voor je klaar!

   Laat je inspireren

   Case

   Efficiënt communicatiemanagement voor LSG-Rentray

   ontdek meer
   Crossmedia
   Waarom minder loze ruimte in je verzenddozen zo essentieel is
   ontdek meer

   Veelgestelde vragen

   Papier kan gemaakt worden van alles wat vezels heeft. Denk aan planten, grassen, textielresten en zelfs groentes. 

   Bamboe is een van de snelst groeiende gewassen. Hierdoor is het erg geschikt als grondstof voor onder andere papier. Ook is het een goede vervanger van plastic.

   Een makkelijke manier is om lokaal zaken te doen. Koop om de hoek en steun lokale ondernemers.